Uudet lentosäännöt (SERA) voimaan ja AIP muutoksia

EU:n yhteiset lentosäännöt (Standardised European Rules of the Air, SERA) tulevat sovellettaviksi aiemmin noudatettujen kansallisten lentosääntöjen tilalle. SERA on tarkoitus ottaa käyttöön Suomessa 13.11.2014 eli samana päivänä kuin ilmatilarakenteiden uudistus astuu voimaan.

Tärkeimmät muutokset

Seuraavat ovat keskeisimmät muutokset siirryttäessä nykyisistä kansallisista lentosäännöistä EU:n yhteisiin lentosääntöihin:

  • EFHF: EFHK TMA laajenee, uusi ilmatilajako ja uusi ilmoittautumispaikka RASTI.
  • G+ -ilmatilaluokka poistuu. Lentopaikan lentotiedotusvyöhykkeet muuttuvat ilmatilauudistuksen myötä ilmatilaluokaksi G, joissa on voimassa vaatimus radioyhteydestä (ns. radiovyöhyke).
  • Yön määritelmä muuttuu siten, että yö on aika iltahämärän päättymisestä aamuhämärän alka­miseen. Hämärä päättyy illalla, kun auringon keskipiste on 6 astetta horisontin alapuolella ja alkaa aamulla, kun au­ringon keskipiste on 6 astetta horisontin alapuolella. Auringon nousu- ja laskutaulukot löytyvät ilmailukäsikirjan päivityksen osasta GEN 2.7.
  • Yö-VFR -lentojen sääminimit muuttuvat: alin pilvikorkeus 1500 jalkaa ja näkyvyys vähintään 5 kilometriä.
  • Erityis-VFR edellytykset muuttuvat: päivällä pilvikorkeus vähintään 600 jalkaa ja näkyvyys vähintään 1,5km. Yöllä erityis-VFR sallitaan vain toimivaltaisen viranomaisen luvalla. Lausuntokierroksella olleessa ilmailumääräyksen OPS M1-1 luonnoksessa todetaan, että erityis-VFR-lennon saa suorittaa myös yöllä.
  • Uudet määritelmät: Radiovyöhyke (RMZ-vyöhyke) ja transponderivyöhyke (TMZ-vyöhyke).